Awasi aras glukosa darah


Adakah diabetes penyakit yang serius?

Benar, malah diabetes adalah penyakit kronik yang boleh menyebabkan komplikasi serius membawa maut. Menurut Persekutuan Diabetes Antarabangsa, Malaysia merekodkan sebanyak 34,576 kematian dalam kalangan orang dewasa disebabkan diabetes pada tahun lalu.

Ramai penduduk Malaysia mungkin mempunyai aras glukosa darah yang tinggi tetapi tidak menyedarinya kerana simptom dan tanda diabetes seperti kerap kencing, mulut kering atau rasa kurang bertenaga tidak diambil berat.

Secara umumnya, keputusan untuk melakukan pemeriksaan gula dalam darah dibuat apabila berlaku simptom lebih serius yang timbul daripada kenaikan aras glukosa dalam darah yang tidak terkawal dan berpanjangan, yang mungkin membawa kepada komplikasi selanjutnya seperti kebutaan, penyakit buah pinggang dan kematian.

Namun, jangan bersedih dan takut jika anda sedang menderitai penyakit diabetes dan sakit saraf. Ini kerana, berita baik untuk anda ialah anda boleh membantu proses penghasilan semula saraf yang rosak dengan mengambil khasiat pemakanan yang betul dan melakukan beberapa perubahan gaya hidup.

Berikut beberapa panduan praktikal untuk membantu kekalkan aras glukosa darah dan melindungi daripada kerosakan saraf diabetes:

Galakkan imuniti dan kawal aras glukosa darah dengan formula multivitamin.

Multivitamin baik akan membantu kuatkan sistem imun anda untuk melawan penyakit dan melindungi tubuh daripada kerosakan radikal bebas yang membahayakan sel, tisu dan organ tubuh.

Bagaimanapun, penting diketahui penghidap diabetes contoh spesifik nutrien utama yang mereka perlukan dalam amaun yang lebih tinggi untuk menambah baik pengawalan glukosa darah dan pada masa yang sama, melengahkan perkembangan komplikasi diabetes. Sebagai contoh:

• Asid Lipoik Alfa (ALA) adalah antioksidan kuat yang mempunyai keupayaan meneutralkan radikal bebas yang boleh menyebabkan komplikasi berkaitan diabetes dan menggalakkan penggunaan glukosa oleh sel-sel otot.

• Vanadium adalah bahan galian yang memberi kesan seperti insulin untuk menggalakkan pengambilan glukosa dalam tubuh dan seterusnya mengurangkan aras glukosa darah dalam penghidap diabetes Jenis II.

• Kromium adalah mineral surih penting yang diguna oleh penghidap pradiabetes dan diabetes dalam usaha mengawal atur paras glukosa darah dengan menambah baik tindakan insulin dan meningkatkan sensitiviti insulin.

• Biotin adalah satu bentuk vitamin B yang penting kerana diabetes boleh mengurang aras biotin dalam tubuh. Ia penting dalam mempertingkatkan aktiviti enzim glokokinase bagi mengawal atur glukosa dalam darah dengan lebih baik.

Ambil Vitamin B12 (Mecobalamin) bentuk Aktif untuk penghasilan semula saraf rosak.

Jari, tangan, jari kaki dan kaki mempunyai jutaan hujung saraf yang memberi rasa sentuhan, sakit dan suhu untuk mengelakkan anda daripada bahaya. Bagaimanapun, diabetes boleh menyebabkan saraf berkenaan rosak. Oleh itu, pilihlah khasiat pemakanan yang mengandungi bentuk aktif Vitamin B12, juga dikenali Mecobalamin yang bermanfaat untuk kesihatan saraf, dan bukan Vitamin B12 biasa (sianokobalamin). Khasiat Mecobalamin dipercayai boleh membantu:

• Perlindungan daripada kerosakan saraf diabetes.

• Cegah keradangan saraf.

• Hasilkan semula saraf-saraf baharu yang sihat.

• Baiki dan pulihkan saraf-saraf yang rosak.

Amalkan penjagaan dan pemeriksaan kaki setiap hari.

Periksa dan jaga kaki anda dengan baik setiap hari. Pertama, basuh kaki anda dalam air suam. Kemudian, periksa kaki anda jika ada sebarang luka, kemerahan atau kesan lebam. Anda boleh letakkan cermin di atas lantai atau minta seseorang untuk membantu anda jika anda berasa sukar untuk melihat bahagian bawah kaki anda.

Selain itu, selalu potong kuku kaki dan senantiasa pakai kasut dan stoking untuk melindungi kaki. Anda juga boleh mendapatkan pemeriksaan kaki komprehensif daripada doktor setiap tahun.

Peruntukkan masa untuk bersenam secara tetap.

Senaman berintensiti sederhana selama 30 minit untuk sekurang-kurangnya lima kali seminggu adalah standard terbaik tetapi anda boleh mulakan dengan menetapkan matlamat yang boleh dicapai dan ajak juga rakan dan keluarga.

Anda akan tetap mendapat manfaat walaupun anda bahagikan masa anda kepada dua atau tiga segmen selama

10 hingga 15 minit setiap satu. Ini tidak sahaja membantu kawal aras glukosa darah, juga berat badan anda.

Selain ubat-ubatan untuk mengawal aras glukosa darah yang diambil setiap hari, anda ada pilihan jika mahu memulakan program sokongan nutrisi harian yang mengandungi formula multivitamin komprehensif padat dengan 19 vitamin, mineral dan antioksidan penting termasuk Asid Lipoik Alfa, Vanadium, Kromium dan Biotin untuk memberi semula tenaga dan menambah baik kecergasan tubuh anda.

Juga, jangan lupa menambah Mecobalamin iaitu bentuk aktif Vitamin B12 untuk membantu penghasilan semula saraf-saraf anda yang rosak atau melindungi daripada proses degenerasi.

Artikel ini ihsan Live-well Nutraceuticals. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi ahli farmasi anda atau telefon Live-well INFOline: 03-6142 6570 atau e-mel ke info@livewell2u.com

(myMetro)

[4621764]

Facebook Comments